HELPSANA MEDICAL CENTER

         Mereu alaturi de tine!

Campina, Judetul Prahova STR. Henri COANDA, NR.11
Tel / Fax:    0244 375 303
Orange:     0754 375 303
Vodafone: 0722 375 303
HELPSANA MEDICAL CENTER
Prezentare Servicii medicale Lista medici Album foto Articole de specialitate Contact
Ecograf Voluson, marca General Electric, de ultima generatie, cu posibilitati de a efectua ecografie generala pentru adulti si copii, cardiaca, urologica, de san, ginecologica si obstetricala (ecografie 2D, tridimensionala 3D si 4D = tridimensionala in timp real). Clinica este dotata cu ECG computerizat de inalta fidelitate, test de efort si HOLTER ECG, pentru evaluarea cu mare precizie a afectiunilor cardiovasculare. HELPSANA Medical Center - va invita sa va simtiti ca si acasa!!

Articole de specialitate:

KINETOTERAPIA- UN DOMENIU RELATIV NECUNOSCUT


Notiunea de "kinetoterapie? are pentru unii dintre dvs. conotatii asemanatoare terapiilor complementare de genul: aromoterapie, cromoterapie, meloterapie, reflexoterapie, chiar si bioenergie etc. Doresc sa precizez insa faptul ca ea apartine domeniului medicinii clasice iar efectele ei pot fi suplinite cu success de terapiile complementare in masura in care dvs. le intelegeti si le acceptati ca pe o completare la tratamentele clasice. Voi explica in randurile urmatoare de ce se face diferentierea intre kinetoterapia ca parte a medicinii clasice si restul terapiilor complementare.
Nu de putine ori, la intrebarea "stiti ce este kinetoterapia", raspunsul pe care l-am primit de la persoane de varsta si pregatire profesionala diferite a fost de genul : ?ceva legat de terapia cancerului? (caz in care era vorba de chimioterapie) sau ?ceva legat de cresterea cainilor? (referindu-se de fapt la chinologie) si asa mai departe. Cu toate acestea, cele mai multe reactii din partea oamenilor cu care discut despre kinetoterapie, sunt de forma : ? aaa, kinetoterapie..stiu ..masaj nu-i asa??. De fapt nu este deloc asa..si va voi explica de ce. Daca pentru a face masaj, reflexoterapie, bioenergie sau orice altceva de acest gen este nevoie de un curs in baza caruia se obtine un atestat, pentru a fi kinetoterapeut insa, trebuie sa fi licentiat al Fac. de Kinetoterapie, fie in cadrul Academiei de Educatie Fizica si Sport, fie in cadrul Univ. de Medicina si Farmacie (sau poate si al unei fac. particulare)

Aceasta facultate are o durata de 4 sau 5 ani, se fac cursuri la zi si practica in diferite centre de sanatate si spitale, iar materiile studiate sunt aproape aceleasi ca la Fac. de Medicina cu exceptia ca se pune mai mult accent pe tratamentul kinetic si nu pe cel medicamentos, chirurgical sau de alta natura.
Asadar, kinetoterapeutul trebuie sa gandeasca cum sa utilizeze mijloacele terapeutice si cum sa le combine cu success in cadrul unor programe de recuperare ; care sunt aceste mijloace? ; ele pot fi fie scheme de tratament bazate pe o suita de exercitii ce au la baza numeroase studii si cercetari medicale, de genul programului Bobath- utilizat pentru recuperarea copiilor cu deficiente motorii,programului Kabath indicat in special pentru cei cu pareze si paralizii, programului Williams- impotriva durerii lombare etc., fie exercitii realizate cu ajutorul mecanoterapiei (scripeti), al hidroterapiei (apei) si lista poate continua dar subiectul abordat este foarte complex. Ar fi ca si cum am incerca sa explicam toate tratamentele indicate de medici.

Aceasta este diferenta dintre kinetoterapie si masaj. Complexitatea celor doua notiuni difera categoric. Iata deci ca exista o serie de diferente intre notiunile de ?kinetoterapeut?( licentiat al unei fac. de minim 4 ani) si ?maseur?(absolvent al unui curs de 1-2 luni), asa cum exista diferente si intre un medic si un maseur. Ceea ce deosebeste un medic de un kinetoterapeut este faptul ca acesta din urma nu poate pune un diagnostic asa cum nici medicul nu poate alcatui un program de kinetoterapie pentru pacient (il poate recomanda si indica ca si tratament insa continutul lui va fi realizat de catre kinetoterapeut pe baza unei anamneze ulterioare).
De multe ori se afirma ca un kinetoterapeut stie sa faca masaj si deci este un maseur. Este ca si cum am spune ca un medic stie sa faca injectii deci este asistent medical. Este adevarat ca masajul face parte din categoria celor mai placute forme de recuperare, refacere sau relaxare si importanta lui este de necontestat. Eu am dorit doar sa fac diferenta dintre statutul unui kinetoterapeut si cel al unui maseur, desi aceste doua terapii se completeaza extraordinar ,de cele mai multe ori, in cadrul unui tratament complex.
 
by treboR